Jak zrobić krochmal do firanek?

Jak zrobić krochmal do firanek?

Zwykło się sądzić, że krochmali się przede wszystkim pościel. Okazuje się jednak, że zabieg ten warto przeprowadzać również na firankach. Dzięki krochmalowi nie tylko stają się one sztywniejsze, przez co często lepiej się układają, ale przede wszystkim dłużej pozostają świeże, odporne na kurz, brud, bakterie i wilgoć. Krochmal tworzy na powierzchni tkaniny swego rodzaju powłokę stanowiącą barierę ochronną. Jako, że zanieczyszczenia nie mają szansy przedostać się głęboko we włókna materiału, dużo łatwiej ją wyprać i przywrócić naturalną biel bądź inny kolor. Prócz tego, wykrochmalona firana dłużej pozostaje lśniąca. Jak widać – same zalety! Wobec tego sprawdźmy, jak zrobić krochmal do firanek!

Jak zrobić krochmal do firanek z popularnych produktów spożywczych?

Do krochmalenia pościeli popularnie używa się krochmalu przygotowanego na bazie wody oraz skrobi ziemniaczanej (mąkę łączymy w szklance z zimną wodą, po czym wlewamy do gotującej się wody). W przypadku tekstyliów okiennych sprawa ma się jednak nieco inaczej. Jak zrobić krochmal do firanek? O ile krochmal ziemniaczany, taki sam, jak używany w przypadku poszew na poduchy i kołdry, idealnie sprawdza się do usztywniania firan szyfonowych, o tyle do tych, z tiulu warto zrobić krochmal z cukru. Na jedną łyżkę wody przypada tu jedna łyżka cukru. Co więcej, do firan z bawełny i lnu najlepszy jest krochmal ryżowy, do przygotowania którego wykorzystujemy nie mąkę ryżową, lecz mętną wodę po ugotowaniu ryżu. Wreszcie, do większości firan świetnie sprawdza się tzw. krochmal mieszany, czyli ziemniaczany wymieszany z ryżowym w proporcjach 2:1. Dzięki niemu firany zachowają świeżość na jeszcze dłużej.

Jak zrobić krochmal do firanek i jak krochmalić firany?

Skoro wiemy już, jak zrobić krochmal do firanek, najwyższa pora przekonać się, jak krochmalić okienne tekstylia. Gorący krochmal, niezależnie od tego, czy cukrowy, ryżowy, ziemniaczany, czy mieszany należy wlać do plastikowej miski bądź wanny do połowy wypełnionej chłodną, czystą wodą. W wodzie z krochmalem zamaczamy firankę i uciskamy do momentu, aż cała pokryje się roztworem. Na koniec z firanki delikatnie wykręcamy wodę (tak, by zbytnio jej nie pognieść) i rozwieszamy do wyschnięcia.

[Głosów:1    Średnia:5/5]